Punkt 7.5.5 Zabezpieczanie wyrobu

Wszystkich surowców, produkcji w toku; gotowym; dostaw; materiałów dostarczanych przez klienta lub produktu, produkt wysłany zleconych prac, etc, podlegają ryzyko uszkodzenia, utraty, niezgodnie z przeznaczeniem; niesłuszna, kradzieży się nadawać (łatwo psujących się) lub nieaktualne (zakończony okres przydatności do spożycia) do użycia. Może to nastąpić podczas odbioru dostawy, składowanie, używane do produkcji, transport do klienta, itp.

Kontroli obejmuje – identyfikacja, śledzenie statusu i wskaźniki, liczy cyklu inwentaryzacji i oceny stanu, metody rotacji np. FIFO, w sam raz; trwałości śledzenia, systemy MRP do wymogów śledzenia i wykorzystanie; specjalnych sterowników do ograniczonego dostępu, przenoszenia i przechowywania materiałów niebezpiecznych, klimatu i środowiska; procedury obsługi, kodów kreskowych, szkolenia, stosowanie specjalnych urządzeń do obsługi, meldunki o stanie itp.

 

Podczas tej klauzuli nie wymaga specjalnej procedury udokumentowane, kontrole te mogą być uwzględniane w realizacji procesów przez produkt Twoje plany jakości wyrobu, instrukcji pracy i inne szczególne dokumentacji. Wiele kontrolnych potrzebnych do klauzuli 7.5.3 Identyfikacja i identyfikowalność stosuje się do konserwacji produktu.

Wskaźników wydajności (do pomiaru efektywności procesów, że zachowanie kontroli produktu) może zawierać – zmniejszenie przestarzałe i materiałów produktu (np., produkty świeże, owoce, lub mrożonek), identyfikacji błędów i opuszczeń; odrzuca; odpadów; złom; itp., a wzrost obrotów i zapasów materiałów i dostępność produktów oraz bezpieczeństwa produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *